6. mars – Biljakt!

Vi har alle våre erfaringer. Noen går gjennom livet uten å bli stoppet av politiet. Jeg er ikke en av dem. Helt siden før jeg fikk lappen, ble jeg stoppet av politiet. Hvis du tenkte at jeg kjørte uten lappen nå, så avslørte du at du (også) ser på meg som litt shady. Jeg kjørte selvfølgelig ikke uten lappen! Jeg ble stoppet av politiet også når jeg gikk til fots. Hm. Det er vel derfor jeg føler meg så hjemme i gangster rap, sikkert. Har nesten identiske erfaringer som 2Pac og Biggie.

Etter at jeg fikk lappen, har jeg i årenes løp blitt stoppet av politi og sivilpoliti, både for det ene og det andre. Som for å sjekke om jeg bruker bilbelte, for sjekk av om bilen er stjælt (…!?), for spørsmål om hvorfor jeg er ute og kjører så sent på natten (…!?), for rutine promillekontroll, for at noen har ringt inn og meldt at de mistenkte promillekjøring grunnet svingete kjøring (…?!).

Det er faktisk ganske ubehagelig når jeg er ute og kjører alene enten veldig sent, eller på øde strekninger, og en helt vanlig bil med to menn i «tvinger meg» til å stoppe.

Jeg har god fantasi. Jeg har sett filmer. Og som vi alle vet, kan faktisk virkeligheten overgå enhver film hva gjelder sadistiske, sinnssyke og brutale ugjerninger begått av monstre med eller uten politiuniform. La oss bare si at jeg bedømmer risiko ut fra oppførselen til andre mennesker, og ikke hva slags klær de går i eller hva slags biler de kjører.

Tok en kjøretur med en venninne tirsdag kveld. En Oslo-sightseeing som strakte seg fra Ljan til Bygdøy og via mange Oslo-perler underveis. Det var kveld og det var mørkt. Da vi kom frem til Kon-Tiki-Museet sto det en bil på tomgang, med lysene på, ved vannkanten. «Det der er monkey business», sa venninnen min. «Kjør nærmere, la oss se hva de driver med». Venninna mi er åpenbart utsulta på action, men det kan jeg ikke ta hensyn til, så jeg snudde bilen og kjørte tilbake samme vei som vi kom fra. Tilbake på motorveien fikk jeg følelsen av å bli forfulgt. Du vet den der instinktive følelsen som bare forteller deg at det er ugler i mosen? Det var mange biler på motorveien, men jeg bare visste det. Noen var etter oss!

Vel inne i Operatunnelen, med en jevn strøm av biler i alle felt, startet blinkinga. Jeg kjente at jeg ble agitert. Blinking og tuting uten noen tilsynelatende god årsak og uten at de blinker eller tuter i morsekoder, slik at man faktisk kan forstå hva fanken de maser om, vel – la oss si at det irriterer meg. (Fun fact; jeg og barndomsvenninnen lærte oss hele morsealfabetet og kommuniserte med hverandre via morse, i tillegg til røverspråket.)

Jeg nevnte det for venninna i bilen. Noen blinker på oss. «Nei, tror du det?». Så blinket de igjen. «Så du det?» «Jøss.» Sikkert dem fra kaia, sa jeg. «Herregud, så ekkelt», sa venninna mi.

Jeg byttet fil, og tok av neste avkjørsel mot Sentrum. Bilen kom etter. «Helvete». Tok en ny avkjørsel. Bilen fulgte etter. Da vi til slutt kjørte i et avsidesliggende område i nærheten av Sørenga (det var ingen vei utenom for å komme til mer befolkede områder), begynte hele bilen å blinke blått. «Sikkert noen som har vært på Teknikmagasinet og kjøpt Blålys», spyttet jeg ut. «Herregud, så skummelt», sa venninna mi. «Vet ikke om jeg skal stoppe, altså», sa jeg mens jeg ristet intenst på hodet. «Må du ikke det, da?» spurte venninna mi.

Så jeg stoppet i den øde veikanten. Så at det kom en ung mann i politiuniform ut av bilen. Tenkte: «Nå har jeg sjansen! NÅ stikker jeg!». Men så hørte jeg pappa rope: «Nei!» (Det var bare i mitt hode, selve ropet ble ikke manifistert før jeg gjenfortalte historien noen dager senere). Tilsynelatende er det ikke greit å stikke fra politiet.

Jeg rullet ned vinduet, hjertet hamret som bare det. Jeg var seriøst redd for at dette var en gærning, hvilke andre motiver skulle han ha for denne oppførselen?

Ble litt roligere da jeg så han på nært hold. Han var skikkelig ung og ganske søt. «Hei», sa han. «Ja, hei???» sa jeg, kanskje litt høyt. «Er du politi? Jeg skjønner liksom ikke helt…?! Jeg så jo at du blinka på meg, hva tenkte du at jeg skulle gjøre midt i tunnelen i den trafikken der? Kjøre til siden og stoppe? Jeg kunne vel ikke vite om du var politi eller bare en gærning som var ute etter oss? Nei, dette her skjønner jeg ingenting av!!! I en annen tid, hadde det kanskje vært mistenkelig at det satt to damer i en bil med dekkende ansiktsmasker på, men come on!!!!»

Han så plutselig litt spak ut. «Det så ikke ut som du hadde lys på bilen», sa han. «Men jeg ser jo nå at du har lys foran. Og bremselysene virket jo bak. Jeg trodde bare at du kjørte helt uten lys på bilen. Alt i orden!» Og så rygget han forsiktig tilbake til bilen, mens fråden min la seg.

«Så bra!», utbrøt venninnen min. «BRA??!!!» ropte jeg. BRA!??? Han skremte jo livskiten ut av oss for ingenting! Hva er det som er bra med det? «Nei, men så bra at du ikke kjørte fra han!», repliserte venninnen min. «Det måtte han i tilfelle ha utvist jæskla stor forståelse for!», hylte jeg. Det ble stille en liten stund.

«Det var fint at du fikk satt ord på det du følte», sa venninna mi med mild stemme og store blå glugger. Og så lo vi alt adrenalinet ut av oss. Bless her heart.

Jeg har tilegnet meg informasjon i etterkant og innsett at jeg kunne ha fått bot for å kjøre uten andre lys enn bremselys bak, da dette er påkrevd i tunnell. Så har jeg kanskje kommet borti knappen slik at lysene ikke lenger står på Auto, da. Greeeeeeeeit!!!

Du er så gangster, lo søsteren min.

GREEEEEIT!

Breathin – Tupac Shakur

I’ll be tha last muthafucka breathin’
Tell me, who be the last muthafucka breathin?

Stress, and busta free, enemies give me reason
To be the last muthafucka breathin’
Bust, my automatic rounds catch em while they sleepin’
Now I’m the last muthafucka breathin’

Stress, and busta free, enemies give me reason
To be the last muthafucka breathin’
Bust, my automatic rounds catch em while they sleepin’
Now I’m the last muthafucka breathin’

Woke up with 50 enemies plotten my death
All 50 seeing visions of me shot in the chest
Couldn’t rest, nah nigga I was stressed
Had me creepin ’round corners, homie sleepin in my vest
Shit, I’m like a hostage In this troubled block
Call the cops, a thug nigga screamin

Westside bustin’ double glocks
Hittin corners in my Chevy Surburban
Liquor got me drivin up on the curb handle the steerin wheel, swirvin’
Bless me Father I’ma sinner, I’m living in hell
Let me live on the streetz cause ain’t no peace for me in jail
Getten world-wide exposure
With a bunch of niggaz that don’t give a fuck ridin as my souljaz
I just release ’em on a war path, not your average killer
Westside, Outlaw, Bad Boy Killa
Complete my mission my competition no longer beefin’
I murdered all them bustaz now I’m the last muthafucka breathin’

Stress, and busta free, enemies give me reason
To be the last muthafucka breathin’
Bust, my automatic rounds catch em while they sleepin’
Now I’m the last muthafucka breathin’

Make sure I hold my position, stand firm in the dirt
For all my souljas gone, we burnin’ the earth
Outlawz worldwide, we pack the block
Shootin’ rocks at the kid, I’ll bust back for Pac
Ask Yak, he’ll tell you that it’s hell down here
Stale down here, to many jails down here
Why you act like you don’t hear me?
Young Noble, Outlaw till these muthafuckas kill me
I’m still breathin’Now we was raised «fuck this life», I rose my right
Holdin’ on a tight grip with death in my sight
And the dark is my light, I’m sentacle, sleep-walkin’, isn’t you?
Walkin’ ’round town wit’ a pound full of dinner food
Came a long way from a bored-day
Dead away where there’s war play
Fuck grands, I’ll say, rather die for my A-K
Wit’ these fag ass niggaz, see-through glass ass niggaz
Only ride my niggaz, ghetto is mash ass niggaz
Breathin’Stress, and busta free, enemies give me reason
To be the last muthafucka breathin’
Bust, my automatic rounds catch em while they sleepin’
Now I’m the last muthafucka breathin’

I walk around with a knife in my back
Talkin’ bout a bad day, I live a life like that
It’s a fear, and I’m losin’ my hair, bless the houlogans
Catch me, I’m fallin’ out flat, yo, I’m ruinin’
Breathin’ is suicant, no one give a fuck about me
I leaned to like it like that, when I was still wit’ mommy
Besides a seed that the devil run from
In the belly of the beats, that’s where the fuck we come from
And still breathin’And still I’m totally wasted, they want me to face this
Just lost 2 of my closes, man, one of why’all can take this
But, I’m Makaveli trained, simple and plain
We number 1 muthafucka, bout to do it again
Shit, Pac still doin’ it, you hoes can’t ruin it
2 million everytime he drop, I know you fuckas losin’ it
We movin’ in for the kill, for a mill
We holdin’ the steel, hold the wheel
I’m bout to give these niggaz somethin they can feel
Fakin’ real, but we the raw on the cut
Style-bitin’ THUGLINE niggaz give it up
We Hit ‘Em UpAnd we still breathin’
And we still breathin’
And we still breathin’We’ll be the last muthafucka breathin’

Stress, and busta free, enemies give me reason
To be the last muthafucka breathin’
Bust, my automatic rounds catch em while they sleepin’
Now I’m the last muthafucka breathin’Stress, and busta free, enemies give me reason
To be the last muthafucka breathin’
Bust, my automatic rounds catch em while they sleepin’
Now I’m the last muthafucka breathin’

Related posts

Leave a Comment