19. februar – Meg eier ingen

I går kveld hadde jeg filmavtale med et vennepar. De så Kunstneren og Tyven (kjøpt på SF Anytime) i sin stue, jeg så i min. Og så ringte vi hverandre etterpå og snakket om filmen. Da kom det frem noe jeg som jeg syntes var veldig fascinerende. Jeg kan ikke røpe for mange detaljer, men kort fortalt hadde vi en helt forskjellig oppfatning av vennskapet mellom kunstneren og tyven, og hva man kan tillate seg av dybde i relasjoner med andre når man er i et forhold.

Sluttbildet i filmen er helt magisk (syns jeg), og det jeg satt igjen med var noe helt annet enn det venninnen min og mannen hennes satt igjen med. De mente vennskapet og sluttbildet som illustrerer relasjonen gikk langt over streken. Jeg så kunst. Malerisk og menneskelig.

Det får meg til å reflektere over min egen livserfaring. Jeg har utviklet sterk allergi og intoleranse mot sjalu menn. Jeg er heller ikke den mest empatiske personen å snakke med for sjalu venninner. Jeg tåler ikke at noen prøver å bestemme over min «bevegelsesfrihet», eller si til meg hvem jeg kan være venner med eller ikke. Jeg har opplevd det, og jeg har prøvd å ta hensyn til en annen persons usikkerhet og eiertrang, jeg gikk så langt som til å droppe noen mannlige venner for kjæresten min sin skyld. Merkelig nok var det ikke det som skulle til for å redde forholdet. (Duh!)

Meg eier ingen, tenker jeg noen ganger. Uten referanse for øvrig til boken med samme tittel.

Hvis jeg er kjæresten din, kan jeg da ikke ha et dypt og ekte vennskap med en annen mann? Er det du som setter grensene for hvor lang klemmen mellom oss kan være? Maria Mena synger i sangen «Our battles»:

«I will no longer be disciplined by
The frustrations of an insecure man»

Jeg vet at noen mener at menn og kvinner ikke kan være «bare» venner. Bullshit, sier jeg. På bakgrunn av sluttbildet i filmen, endte historien helt forskjellig for meg og venninnen min. Hun leste helt andre ting inn i det. Hun så noe som (vi googlet oss frem til etterpå) ikke var der. Det at jeg ikke la mer i det enn jeg gjorde, det syntes hun var veldig rart.

Det minner meg om da ryktet gikk om at jeg hadde fått meg kjæreste, på bakgrunn av et bilde i sosiale medier. Det var sågar ikke et «vennskapsbilde» (vi sto for tett ved siden av hverandre). Oh lordi lord, det skal ikke være lett å telle antall kjærester jeg har hatt basert på et slikt utsagn.

Denne norske filmen fikk terningkast 6 fra en haug norske anmeldere. «Oppsiktsvekkende» skrev Hollywood Reporter. «En av årets beste filmer», sa BBC. «Dypt berørende» sa Los Angeles Times. «Årets mest rørende» skrev The Guardian.

Min mening?

Du må ikke elske deg selv før du kan elske et annet menneske. Du må ikke la være å elske andre mennesker, bare fordi du er seksuelt monogam med en person. Det er ikke nødvendigvis destruktivt å innlede et vennskap med noen som er like fucka opp som deg. Det kan være helende. Gjennom å elske andre, tror jeg at vi gradvis kan elske oss selv mer.

Beste sitat fra filmen: «Hun ser meg jævlig godt. Men hun glemmer at jeg ser henne minst like godt.»

Dette er så utrolig bra historiefortelling, skynd deg å se filmen.

Forelsk deg i den!

Hvis det passer seg, da.

You Don’t Own Me – Grace

You don’t own me

You don’t own me

Well, let’s go
But I’m Gerald and I can always have just what I want
She’s the baddest I would love to flaunt
Take her shopping, you know Yves Saint Laurent
But nope, she ain’t with it though
All because she got her own dough
Boss bossed if you don’t know
She could never ever be a broke hoe

You don’t own me
I’m not just one of your many toys
You don’t own me
Don’t say I can’t go with other boys

Don’t tell me what to do
And don’t tell me what to say
Please, when I go out with you
Don’t put me on display

You don’t own me
Don’t try to change me in any way
You don’t own me
Don’t tie me down ’cause I’d never stay

Don’t tell me what to do
And don’t tell me what to say
Please, when I go out with you
Don’t put me on display

Re-really though, honestly
I get bored of basic (no)
She’s the baddest, straight up vicious, texting her and asking her
If she’s alone and if she’d send some pictures, she said no (what)

Well goddamn, she said come over and see it for yourself
Never asking for your help, independent woman
She ain’t for the shelf
Nah, she’s the one
Smoke with her until the (ah)

Stayin’ up until we see the sun
Baddest ever, I swear she do it better than I’ve ever seen it done
Never borrow, she ain’t ever loan
That’s when she told me she ain’t
Never ever ever ever gonna be owned

I don’t tell you what to say
I don’t tell you what to do
So just let me be myself
That’s all I ask of you

I’m young and I love to be young
And I’m free and I love to be free
To live my life the way I want
To say and do whatever I please

Hey, hey (you don’t own me)
Oh, no (okay)
Oh, no, no (you don’t own me)
Oh, no, no, no
Don’t, do don’t

Hey (you don’t own me)
But just know, you never met somebody like me before though
(You don’t own me)
Easy
You don’t own me

Related posts

Leave a Comment