16. februar – Utslitt! Trenger trøst! Kom!

Mange sier det. Når de er skikkelig lei seg, satt ut, utslitt, så er det de setter mest pris på den praktiske hjelpen og tilstedeværelsen fra folk som bryr seg på ekte. Overskriften i dag er likelydende med et kapittel i Gøril Wikers kokebok «Lyst på livet», der forfatteren vier et helt kapittel til oppskrifter som egner seg til å pakke ned og ta med til en sliten eller trist venn.

Inspirert av en annen har jeg et prosjekt på gang, som handler om å unngå L-ordet (tidligere forbandt jeg L-ordet med en TV-serie med samme navn, men nå forbinder jeg L-ordet med det lille ordet på tre bokstaver som ofte sies rett før «… og sliten»). Det er søren ikke lett å unngå det ordet i disse dager. Ikke er det lett å gjøre koselige ting for venner heller med alle restriksjonene.

Kanskje vi må bli enda flinkere til å gjøre koselige ting for oss selv? Drømme om bedre tider, for det ene. Men også drømme om og gjennomføre det vi kan allerede nå.

Lørdag hadde jeg to venninner på middagsbesøk, det var eventyrlig koselig. Jeg mener selvfølgelig at Hjerte og jeg hadde to venninner på middagsbesøk. Da jeg åpnet døren sto de der med den mest fantastiske ballongen jeg har sett i hele mitt liv.

Ballongen har fått navnet Tim&To&Ti (Tim er skilpadda, To & Ti er de to froskene han har på ryggen). De gjør hjemmet mitt til en fest!

De hadde også med en liten kjelke til Hjerte, sånn at hun kan invitere med én kohortvenn hun også, når vi drar på aketur.

Under middagen snakket vi om drømmedager. Hva gjør dagene ekstra gode? Har vi minner fra drømmedager som kan være verdt å gjenta?

Det var da jeg fikk høre om oppveksten til den ene og hvordan moren alltid varmet pysjamasen hennes på ovnen mens hun selv lå i badekaret og gledet seg til ferskpresset juice og lørdagskveld. Hørt noe så nydelig? Varmet pysjen på ovnen? Vi mimret over små og store gleder, jeg kom for eksempel på at jeg som liten spiste banan med skje rett ut av skallet. Det var ikke det største som hendte meg, altså – men det var et koselig minne og noe jeg fikk lyst til å gjøre igjen.

Da jeg i går kveld snakket med en annen venninne som har en to-do-liste lang som et vondt år og ca null energi til å ta fatt, sa jeg til henne at jeg skulle ønske jeg kunne putte henne i et badekar mens jeg varmet pysjen på ovnen. Jeg skulle slette absolutt alle oppgaver fra listen, jeg skulle avlyse alle hennes møter for dagen etter, jeg skulle levere en piknikkurv og hun skulle bare ha krøpet inn i en varm pysj, fått servert god mat og drikke, og ikke hatt andre planer for dagen derpå enn …. hva enn hun spontant måtte kjenne lyst til. Noen ganger trengs det en pause fra å gjøre, for å få lyst på livet igjen.

Hvis jeg skulle designe en drømmedag for meg selv nå, så ville det være absolutt null å gjøre, varm pysj, hodet i fanget på en mann som sang for meg eller leste for meg til det var på tide å køye, og som deretter holdt meg til jeg sovnet.

Og som holdt meg hvis jeg ikke sovnet.

Mitt absolutte yndlingsdikt:

jeg skal holde deg til du sovner

hva om jeg ikke sovner?

jeg skal holde deg

Forfatter: Nils-Øivind Haagensen
Utgitt: Fra samlingen God morgen og god natt : dikt, Oktober forlag 2013

Det er ikke alt som er like gjennomførbart akkurat nå, men selve øvelsen i å tenke på hva som ville gjort en helt vanlig tirsdag til en drømmedag, er ikke så dum i seg selv.

Jeg håper flere blir inspirert til å varme pysjen på ovnen eller spise banan med skje ut av skallet. Eller at tanken på noe som er koselig for nettopp deg, kan få ta plass hver gang L-ordet kommer til uttrykk gjennom dagen.

This too shall pass.

Dagen blir mer drømmeaktig bare gjennom å spille den riktige musikken. Dette er en sånn låt som kan spilles HØYT og pakkes rundt som en varm pysj.

I’ll Be Your Lover Too – Van Morrison

I’ll be your man
I’ll understand
Do my best to take good care of you
Yes, I will

You’ll be my queen
I’ll be your king
And I’ll be your lover, too
Yes, I will

Derry down green
Color of my dream
A dream that’s daily coming true

I’ll tell you
When the day is through
I will come to you
And tell you of your many charms

And you’ll look at me
With eyes that see
And melt into each other’s arms

And so I come
To be the one
Who’s always standing next to you

Reach out for me
So I can be alright
The one who’s always reaching out for you
Yes, I will
Yes, I will

You’ll be my queen
I’ll be your king
And I’ll be your lover, too

Related posts

Leave a Comment