14. februar – Liker du meg?

Har du noen gang vært så glad, beveget eller inspirert at du har begynt å grine? Hvorfor ser du på så triste filmer, leser så triste bøker, lytter til så trist musikk? Spørsmålet har jeg svart på noen ganger. Jeg sitter alltid igjen med et mer åpent hjerte. Og jeg er takknemlig for at jeg, til tross for noen nesestyvere, fortsatt tror på at et åpent hjerte er nøkkelen til de største opplevelsene her i livet.

Jeg griner lett. Og jeg er ekstremt lettrørt. Det er noe som ligger i familien og selv om det noen ganger kan være besværlig, så er jeg innerst inne takknemlig for at jeg føler så sterkt. «Å bli rørt binder folk sammen. Det skaper fellesskap hos menneskene

Noen helgedager blir jeg liggende i senga og se på Britan´s Got Talent eller tilsvarende. Puta er klissvåt av tårer etter en time. Jeg griner fordi jeg syns de som går ut på scenen er så modige. Jeg griner fordi jeg kjenner på følelsene til folk som er glad i dem, som står og heier bak sceneteppet. Jeg griner når publikum overøser personen som opptrer med kjærlighet gjennom heiarop og stående applaus. Jeg griner når de zoomer inn på en av publikummerne som blir henført. Jeg griner når dommerne trykker på gullknappen, gullkonfettien drysser og alle andre også griner, og jeg griner når dommerne gir tilbakemeldinger om at det dessverre ikke er bra nok (eller at de rett ut ikke likte det), og den som har gitt hele sjela si på scenen står der tappert og tar imot kritikken og prøver å ikke grine selv.

«De likte meg ikke.»

I går kommenterte en kollega på innlegget mitt at teksten «Non, je ne regrette rien» av Edith Piaf var skrevet av en soldat som skulle ut i krigen. Og at man ikke trenger å forstå teksten for å forstå.

I dag ville YouTube styre meg fra Britain´s got talent til The Voice Kids Russia. Og der står det en liten jente i snekkerbukse, med litt skeiv pannelugg og store øyne og vugger forsiktig frem og tilbake på scenen mens hun synger på russisk. Jeg skjønner ikke et kvekk av hva hun synger, men jeg forstår at jeg må finne ut av det. Jeg gjør litt research og finner ut at sangen denne 7 år gamle jenta synger en sang skrevet av den sovjetiske rockeren Viktor Tsoi og at den ble brukt i filmen «Battle for Sevastopol», en biografisk og tilsynelatende grusom film om Lyudmila Pavlichenko, en sovjetisk kvinne som holder rekorden «mest suksessfulle kvinnelige snikskytter» (309 bekreftede drap) i 2. verdenskrig.

Jeg googler og finner låta, finner teksten, finner filmtraileren. Legger til sangen som favoritt på Spotify. Ser den lille jenta én gang til. Gåsehud og sterke følelser, ikke fordi hun synger så fantastisk. Bare fordi…. jeg vet ikke.

Når hun er ferdig med å synge står hun der, da. Venter på hva dommerne har å si. Og jeg grein igjen bare av kroppsposituren hennes, helt åpen for slag. Blør for alle dem som har blitt mobbet og plaget og fratatt muligheter og sjanser, som aldri ville vurdert å sette seg inn i en så sårbar situasjon noen gang igjen. Tenker på at vi ikke kan gjøre annet enn å gå ut i verden med den vi er og det vi har, og vente på tilbakemelding fra verden.

Liker de meg?

Og etterhvert som vi oppdager at de kanskje ikke liker oss, glir vi stadig mer inn i en buffalo stance, slutter å bjuda på og slutter å invitere inn.

Siden det er 2 dommere som snur seg, skal jenta velge hvem av dem hun vil jobbe videre med. Hun er 7 år (SJUU ÅÅRR!!!), og sier til den kvinnelige dommeren: «Du er veldig vakker, men jeg velger mannen.» Her skulle det ikke være noe tvil om at hun likte begge to!

Jeg elsker henne.

BOT TAK… (That´s how it it).  

PS! Musikkvideoen inneholder en del sterke krigsscener. Se heller versjonen med den lille jenta hvis du ikke har lyst til å se krigsscener og så finnes det en rekke versjoner av låta på Spotify å velge blant.

Cuckoo

How many songs are unwritten yet?

Tell me, cuckoo, sing it to me

Where should I live, in the city or outside

Lie like a stone or shine like a star

Like a star

My sun, come on, look at me

My palm turned into a fist

And if there’s gunpowder, give me fire

That’s how it is

Who’s going to follow my lonely track

The strong and brave laid down their lives

On the battlefield, in fight

Few of them remained in our memory

Sober-minded, with the steady hand, in arms

In arms

My sun, come on, look at me

My palm turned into a fist

And if there’s gunpowder, give me fire

That’s how it is

Where are you now, my liberal freedom

Who are you meeting sweet sunrise with

Give me an answer

It’s good to live with you and hard without you

The head and patient shoulders

To put under whip lashes, whip lashes

You my sun, come on, look at me

My palm turned into a fist

And if there’s gunpowder, give me fire

It’s like this (x2)

Кукушка (Kukushka)

Песен ещë ненаписанных, сколько?

Скажи, кукушка, пропой.

В городе мне жить или на выселках,

Камнем лежать или гореть звëздой?

Звëздой.

Солнце моë – взгляни на меня,

Моя ладонь превратилась в кулак,

И если есть порох – дай огня.

Вот так…

Кто пойдëт по следу одинокому?

Сильные да смелые

Головы сложили в поле в бою.

Мало кто остался в светлой памяти,

В трезвом уме да с твердой рукой в строю,

В строю.

Солнце моë – взгляни на меня,

Моя ладонь превратилась в кулак,

И если есть порох – дай огня.

Вот так…

Где же ты теперь, воля вольная?

С кем же ты сейчас

Ласковый рассвет встречаешь? Ответь.

Хорошо с тобой, да плохо без тебя,

Голову да плечи терпеливые под плеть,

Под плеть.

Солнце моë – взгляни на меня,

Моя ладонь превратилась в кулак,

И если есть порох – дай огня.

Вот так…

Related posts

Leave a Comment