2. februar – En dame i godt humør

I går hadde jeg bare ett mål da jeg sto opp; å komme gjennom arbeidsdagen med hvilepuls og godt humør uansett hva som skjedde. Det høres kanskje rart ut, eller som om jeg er stressa og i dårlig humør mesteparten av tiden, noe som heldigvis ikke stemmer. Men i forbindelse med omlegging av IT-systemet til ny plattform, var jeg forberedt på at det ville gå med en del tid til å finne ut av hvordan vi alle skulle få tilgang til gamle funksjoner og manøvrere i det nye systemet. For uansett hvor godt forberedt vi er, hvor god informasjon vi har fått på forhånd og hvor bra det nye systemet er, så var ikke innloggingen på mandag helt lik som på fredag, og sånt kan det bli krøll av!

Humøret holdt, til tross for at det lugget litt her og der for mange av oss, og jeg gir æren for det – selvfølgelig til vår fantastiske og tålmodige IT-avdeling – og også til det tydelige målet jeg hadde:

Å beholde godt humør uansett hva som skjedde.

Og det slo meg; hvorfor i alle dager setter jeg ikke dette som mål litt oftere? Det er så lett å bli revet med av følelser, og reagere automatisk på alt som skjer rundt oss, i stedet for å bevisst ta en holdning til det som skjer og respondere på en mer viljestyrt måte.

Beslutningen om å gå gjennom dagen med godt humør, minnet meg om artikkelen jeg fikk tips om av en evig studerende og nysgjerrig-på-livet venninne, der en av verdens fremste eksperter på følelser prøver å hjelpe artikkelforfatteren med å forstå hva som skjer i den indre verden. Tittelen på artikkelen er: «Hvorfor har jeg det ikke bedre, når jeg egentlig har alt?» og gjengir NRK-journalist Njål Engesæth sitt intervju med 86 år gamle Dr. Paul Ekman

Mennesker deler 5 grunnleggende følelser; sorg, sinne, avsky, frykt og glede. Artikkelen gir en god forklaring på dem alle. Men best av alt, er ekspertens oppfordring til å jakte på de 16 ulike gledesfølelsene han har kartlagt. Fordi ellers kan nemlig GLEDE komme litt i skyggen av de andre fire grunnleggende følelsene.

Hørt noe så herlig? 16 ulike gledesfølelser?

Selv har jeg definert GLEDE som høyeste verdi når det kommer til livsvalg. Og det er vel og bra. Men det å i tillegg jakte aktivt på å oppleve disse ulike gledene i hverdagen, vil selvfølgelig få gleden enda mer frem i lyset. Og akkurat som at jeg i går bestemte meg for at jeg skulle ha godt humør uansett hva (det funket!), så tror jeg et bevisst forhold til tabellen over også kan bidra til bedre dager. Får bare prøve å ikke la nr 16 ta så mye plass… Men hey, glede er glede ifølge doktoren.

For øvrig har Dr Paul Ekman også identifisert en egen følelse han kaller for trøsteglede. Det å finne glede i å trøste andre. Jeg tenker trøsteglede kan oppstå når vi trøster oss selv også, for eksempel trøstet jeg meg med at jeg i hvert fall ikke hadde IT-ansvaret i bedriften vår i går. For med konstant pågang fra alle oss ansatte som ikke fikk logget på eller ikke fant igjen dokumentene våre, vil jeg tro det var en større utfordring for han å beholde det gode humøret, enn det var for meg. Uten at jeg er i den minste tvil om at han klarte det, noen er bare mer stabile enn andre.

Jeg tror rett og slett jeg bare bestemmer meg for å være i godt humør i dag også. Dessuten skal jeg innen en time ha opplevd minst 3 av de 16 gledene. Og hvem vet hvor mange flere i løpet av dagen? Challenge accepted.

Ingen tvil om hvilken glede jeg syns er lettest tilgjengelig, kanskje?

Værsågod, litt lydglede 🙂

Happy – Pharrell Williams

It might seem crazy what I am ’bout to say
Sunshine she’s here, you can take a break
I’m a hot air balloon that could go to space
With the air, like I don’t care, baby by the wayHuh (Because I’m happy)
Clap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)
Clap along if you know what happiness is to you
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like that’s what you wanna doHere come bad news talking this and that (Yeah)
Well give me all you got, don’t hold back (Yeah)
Well I should probably warn you I’ll be just fine (Yeah)
No offence to you don’t waste your time
Here’s whyClap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)
Clap along if you know what happiness is to you
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like that’s what you wanna doUh, bring me down
Can’t nothing, bring me down
My level’s too high to bring me down
Can’t nothing, bring me down, I said
Bring me down, can’t nothing
Bring me down
My level’s too high to bring me down
Can’t nothing, bring me down, I saidClap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)
Clap along if you know what happiness is to you
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like that’s what you wanna doClap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)
Clap along if you know what happiness is to you
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like that’s what you wanna doUh, bring me down (Happy, happy, happy, happy)
Can’t nothing (Happy, happy, happy, happy)
Bring me down, my level’s too high
To bring me down (Happy, happy, happy, happy)
Can’t nothing (Happy, happy, happy, happy)
Bring me down, I saidClap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)
Clap along if you know what happiness is to you (ayy, ayy, ayy)
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like that’s what you wanna doClap along if you feel like a room without a roof
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like happiness is the truth
(Because I’m happy)
Clap along if you know what happiness is to you (hey)
(Because I’m happy)
Clap along if you feel like that’s what you wanna doCome on

Related posts

Leave a Comment