26. januar – En første gang for alt

Tenk at en gang smakte jeg tomat for første gang. Ut fra bildet å dømme, er jeg sånn passe begeistret. Eller syns kanskje i hvert fall at den første biten var litt av en …. overraskelse?

Tenk så utrolig spennende livet er de første årene, når vi lukter, smaker, ser, hører og føler noe for første gang, stadig vekk. Det skjer så mye, hele tiden!

Vi utvikler balanse- og stillingssans også, og vi lærer oss å skille mellom ulike smaker som søtt, surt, salt, bittert og umami. Umami? spør du kanskje. Jeg også. Og jeg fant at Umami ikke ble allment akseptert som egen smak i det vitenskapelige miljøet før i 2002 (wikipedia), så det er kanskje ikke så rart at jeg som liten lyslugg tilbake på 70-tallet ikke skjønte hva i alle dager det var jeg nettopp hadde satt tenna i? Tomater er nemlig et eksempel på en matvare som smaker umami.

Jeg syns bildet av meg og mamma er utrolig koselig, og det å se på gamle bilder er en atspredelse jeg tyr til når kveldene blir lange og kulda har satt inn. Og det slo meg at jeg har muligheten til å sprite opp den monotone koronahverdagen betraktelig, hvis jeg dyrker nysgjerrighet og lysten til å prøve ting for første gang igjen.

Ett veldig enkelt område å starte på, er matvarer. Jeg har tilgang til et enormt utvalg av det aller meste. Likevel er jeg nokså kjedelig i forhold til hva jeg velger. Men nå skal det utforskes mer!

En tur med antioksidantekpressen til Istanbul Supermarked i nærområdet, gjorde dette mulig.

Kjempestort utvalg av frukt og grønt, og en hel haug med varer som jeg ikke kunne gitt deg navnet på selv om livet mitt var avhengig av det. (Jeg ville kastet ut et navn, så klart – jeg er ikke SÅ lei av poteter at jeg er klar til å gi opp alt – men det ville nok ikke vært riktig.)

Jeg kjøpte med litt forskjellig som kanskje ikke er veldig eksotisk for mange, men uvant for meg. For eksempel et hokkaido-gresskar, et granateple og noe jeg ikke visste hva var før en kollega hjalp meg med et bildesøk; den guloransje frukten med det fine mønsteret inni, heter persimon (går også under navnet sharon eller kaki, da er de visstnok litt flatere i fasongen).

Å, hallo og velkommen nye smaksopplevelse! Persimon smaker i hvert fall ikke umami! (Jøss, jeg lærer et helt nytt språk også.). Den var knallgod, skikkelig søt og blir garantert et fast innslag i fruktsalatene fremover.

Det synker inn:

Selv om jeg er voksen, kan jeg jo fortsett oppleve, erfare og sanse for første gang. Hvor mye nytt kan jeg oppleve, erfare og sanse til tross for en begrensende pandemi, mon tro?

Det skal jeg prøve å få litt dilla på fremover. For dette her tror jeg kan være en basill det kan være gøy å bli bitt av!

First Time – Robin Beck

First time, first love
Oh what feeling is this
Electricity flows
With the very first kiss
Like a break in the clouds
And the first ray of sun
I can feel it inside
Something new has begun
And it’s taking control
Of my body and mind
It began when I heard I love you

For the very first time
For the very first time

This life, this love
All the sweetness I feel
So mysterious yet
So incredibly real
It’s an uncharted sea
It’s an unopened door
But you gotta reach out
And you gotta explore
Even though you’re not sure
Till the moment arrives
There he is and you know you’re in love

For the very first time
For the very first time

And baby when I met you
Every feeling I had was new
I don’t think there are words
To describe the sensation

It’s an uncharted sea
It’s an unopened door
But you gotta reach out
And you gotta explore
And when something happens
That words can’t define
Only then do you know you’re in love
For the very first time
For the very first time
For the very first time

Related posts

Leave a Comment