18. januar – Trump sin sjarmøretappe

Fem gutter ble i 1989 anklaget for voldtekt og overfall på en kvinnelig jogger i Central Park, New York. Donald Trump, den gangen eiendomsutvikler, kjørte en kampanje i fire store aviser, der han ga uttrykk for at dødsstraff var det eneste rette for disse guttene som var i alderen 14-16 år. Det fantes ingen DNA-bevis (eller fellende bevis overhode), men guttene tilsto og ble idømt fengsel på bakgrunn av dette.

Det var bare det at de ikke hadde noe med overfallet å gjøre.

Tilståelsene ble banket/presset frem etter ordre fra en aktor som var besatt av å skulle vise innbyggerne i byen at statsadvokatens kontor hadde kontroll, og at de slo hardt ned på den økende kriminaliteten. I 2001 ble guttene frikjent etter at en annen mann tilsto overfallsvoldtekten, og DNA-analyser bekreftet at han var gjerningsmannen. De hadde da sonet mange år i fengsel under tildels forferdelige forhold. The Central Five, som de fem guttene ble kalt i media, fikk endelig i 2014 tildelt erstatning på til sammen 360 millioner kroner. I 2019 kom miniserien på Netflix, med navnet «When they see us». Den var vanskelig å se på, men om noen fortjener å få historiene sine hørt, så er det disse. Donald Trump ble i forbindelse med lanseringen av miniserien spurt om han ville si unnskyld for å ha krevd dødsstraff for disse som for lengst var renvasket, og han svarte i kjent stil:

– Du har folk på begge sider av dette. De innrømte sin skyld. (Videoklipp)

Altså, virkelig?!

Risikoen for å henrette uskyldige, slik at de dermed aldri får sjansen til å bevise at de er feilaktig dømt, er argument nok for å være imot dødsstraff. (Det er ikke det eneste).

Og det er ikke vanskelig å finne eksempler på uskyldig dømte. Et kjapt søk, og resultatene kommer som perler på en snor.

Og skulle du sett; i sjarmøretappen er Trump på hugget igjen!

Jeg leser i VG at Dustin Higgs (48) var den tredje personen som ble henrettet med gift forrige uke. «Dommen falt i en føderal domstol, og ettersom Trump har gjeninnført dødsstraff på føderalt nivå etter en 17 år lang pause, kunne han henrettes. Det er første gang i moderne tid at en person blir henrettet i henhold til føderal lov i delstaten

Jeg leser videre at aldri tidligere har en administrasjon brukt så mye ressurser på å få henrettet flest mulig før en ny president overtar makten. Det er også første gang på 120 år at så mange føderale henrettelser blir gjennomført i løpet av én presidentperiode. (VG, 16.1.2021)

Higgs hevdet sin uskyld helt til han døde. Men om det skulle vise seg at han faktisk var uskyldig, så har i hvert fall Donald Trump sørget for at det ikke vil komme noen krav om erstatning fra han.

Neeeeei, deilig med alt som er unnagjort, si.

Den beste filmen jeg har sett som tar opp temaet dødsstraff, er «Dead Man Walking» med Sean Penn og Susan Sarandon i hovedrollene. Filmen er basert på nonnen Helen Prejeans bok ved samme navn som omhandler hennes møte med en dødsdømt fange i fengsel. Det er også en av de tøffere filmopplevelsene jeg har hatt, men bra på den måten at selv en ihuga dødsstraffmotstander som meg, satt og vekselvis ville benåde og vekselvis ville se fangen lide en så smertefull død som mulig. Det kommer selvfølgelig av at jeg blir følelsesmessig engasjert og får så sympati med ofrene at hevnlysten slår inn. Men straff skal ikke være hevn. Straff skal være hensiktsmessig. Det er hensiktsmessig å beskytte samfunnet fra gjerningspersonene. Og så lenge vi er enige om det faktum at også uskyldige blir dømt, og at det er feil å henrette uskyldige, så er det også hensiktsmessig å straffe med fengsel, og ikke giftsprøyte.

Bruce Springsteen hadde tittelsporet til filmen.

Dead Man Walking – Bruce Springsteen

There’s a pale horse coming
And I’m going to ride it
I’ll rise in the morning
My fate decided
I’m a dead man walking
I’m a dead man walking
In st james’ parish I was born and christened
I’ve got my story mister
Ain’t no need for you to listen
It’s just a dead man talking
Once I had a job I had a a girl
Between our dreams and actions lies this world
In the deep forest their blood and tears rushed over me
All I could feel was the drugs and the shotgun
And my fear up inside of me
Like a dead man talkin’
‘neath the summer sky my eyes went black
Sister I won’t ask for forgiveness
My sins are all I have
Now the clouds above my prisonmove slowly across the sky
There’s a new day
Coming and my dreams are full to-night

Related posts

Leave a Comment