16. januar – OSLOVE

Er Oslo farlig? Oslo-politiet arbeider for visjonen «Oslo – den tryggeste hovedstaden i verden». Jeg har gjort et søk over verdens tryggeste hovedsteder, og ikke overraskende varierer resultatene. For hva er det som skal til for at en by rangeres som en av verdens tryggeste?

På siden til World´s Capital Cities forklarer de at oversikten baserer seg på hvor trygge innbyggerne i byen føler seg. Abu Dhabi troner på toppen. Jeg har ikke vært kildekritisk her på noen måte, men jeg syns grunnlaget de oppgir er interessant.

Jeg tenker mye på Washington for tiden. Og hvordan det har blitt som det har blitt. Og at det er noe i det, at så snart innbyggerne føler seg utrygge, så blir de facto byen mer utrygg. Jeg syns det er skremmende hvor splittet USA har blitt, og hvor mye hat og forakt de ulike sidene har for hverandre. Sånt blir det bråk av. USA er selvfølgelig ikke noe unikt eksempel, men i vårt nyhetsbilde er det veldig aktuelt.

Jeg bidrar til at Oslo er en trygg hovedstad, gjennom å føle meg trygg her. Gjennom å bruke byen vår, besøke alle bydeler. Bli kjent med folka som bor her. Gjennom å ikke bidra til splittelsen mellom oss og dem. Det er klasseskiller i Oslo også. Jeg elsker variasjon og mangfold like mye som jeg hater ulikheter i forhold til livsvilkår og muligheter for aktiv deltakelse i den lovlydige delen av samfunnet. Serier som Exit burde kanskje gjøre meg vettskremt for finansmiljøet, men det gjør ikke det. At det «skjer mye fucka» er jeg ikke i tvil om. Men at det er representativt for alle dem som jobber innen finans? Neppe.

Det er alltid noen som tjener på konflikt og splittelse. Men det er som regel ikke flertallet av byens innbyggere. Det er opp til politikerne å føre en politikk som sikrer at forskjellene i livsvilkår utjevnes. Og så er det opp til oss å gå inn for å bli tryggere og enda mer glad i byen vår. Og den beste forutsetningen for dette, er å bli bedre kjent med den. Også de sidene ved den som kanskje er fremmed for oss. For det er som regel det vi vet lite om (men antar mye om), som skremmer mest.

På bildet over er jeg og venninnen min Marianne på Det Norske Teatret og ser «Blokk til Blokk» av og med Castro, Don Martin og Fela. Vi elsket forestillingen og den fikk også kjempegode anmeldelser (September 2019).

«Blokk til blokk er en personlig og viktig forestilling, fortalt av mennesker som kunne ha falt på utsiden av samfunnet. (…) Burde være pensum (…) en gavepakke for teaterets mål om å nå et nytt publikum, samtidig er den noe forfriskende nytt for de trofaste Ibsen-kjennerne. Dette er en forestilling som angår oss alle, uansett hvor i landet vi bor.» – Morgenbladet

På Oslo Kulturnatt samme måned, var jeg og en annen venninne på eksklusiv utekonsert med Nilsenbanden (Don Martin, Fela, Castro og Tommy Tee) og med gjesteopptreden fra Mae. Jeg har alltid vært over gjennomsnittet interessert i tekstene til sanger jeg hører, og Don Martin sin «Jeg er så Oslo, så du kan kalle meg for Nilsen (Rudolf, Lillebjørn, Joachim (Jokke, red. anm.) – velg hvilken), forelsket jeg meg i ved første lytt.

Og da Mae kom på scenen litt senere, og trumfa hele greia med: «Jeg er så Oslo at du kan kalle meg for Mae», ble jeg så begeistret at jeg knapt kunne styre meg. Hadde jeg ikke hørt Nilsen først, så hadde ikke linja betydd så mye for meg. Men når du er mer Oslo enn Nilsen, da er du Oslo, da.

Jeg støtter Oslo-politiets visjon om at Oslo skal være verdens tryggeste hovedstad. For alle, uansett hva vi heter og kaller oss. Og jeg er meg bevisst at jeg selv har et ansvar for å oppnå det.

Basert på det over, må jeg selvfølgelig komme med 2 musikkbidrag i dag. Jeg elsker tekster som inneholder referanser som jeg ikke nødvendigvis kjenner fra før, men som jeg kan finne ut av med litt innsats. «Passet er oransje og grønt» refererer for eksempel til fargene til Romsås Idrettslag og bekrefter at Don Martin er «romsåsgutt».

Nilsen – Don Martin

[Vers 1: Don Martin]
Tunge skyer over sentrum som om Tor styrer
Boka om Oslo er fortellinga om to byer
Som om historia til hovedstaden var Charles Dickens
Hvis du lurer på hvem jeg repper, det er klart hvilken
Jeg fra Oslo Øst det har du kanskje skjønt
Det er mitt univers, passet er oransje og grønt
Grønlandsleiret er hovedgata I byen min
Jeg er en Groruddøl som nettopp flytta lengre inn
Vi leker ikke Queensbridge, eller South Bronx
Men vi har mer enn et par apekatter iblant oss
Selv I en rolig by som Oslo skjer det mye fucka
Grønland blir gentrifisert som Grünerløkka
Og de som bodde der nettopp blir pressa lengre ut
Å bytte Aker ut mot Ahus det var sjukehus
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen
Rudolf, Lillebjørn, Joachim – velg hvilken

[Refreng: Tommy Tee]
Så kan du høre byen puste inn
Du finner meg med lua ned I øya bak I bussen din
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Halvard
Gamlebyen, Grorud, Aker, Alna
Og de hører på meg overalt
Holmlia til Haugenstua, hele byen kant til kant
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen
Så la meg sende ut en hilsen

[Vers 2: Don Martin]
Du finner meg på linje 2 mot Ellingsrud
Går av på Furuset Senter hvor gutta henger ut
Jeg er med folk som alltid gjør noe, har noe tull på færde
Møt meg på Tøyenbadet sommernatt med hull i gjerdet
Det er sjelden noe er lengre vekk enn telefon
Det er alltid noen som kjenner noen som kjenner noen
Av alle storbyer I verden er nok Oslo minst
Det er her jeg føler meg hjemme, det her er byen min
Gutta mine er fra overalt I hele sjappa
Fra gutt til mann på disse veiene, og nå blitt pappa
Oslo er blanda av alle typer folk som lever her
Og nettopp denne blandinga gjør byen min til det den er
Du finner meg I Torggata på nattestid
Jeg loker rundt I Gamlebyen I hatten min
Jeg fant prinsessa mi blant Haugenstuas blokker, vil’kke
Flytte herfra selvom dem tilbyr meg halve kongerike

[Refreng: Tommy Tee]
Så kan du høre byen puste inn
Du finner meg med lua ned I øya bak I bussen din
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Halvard
Sinsen, Disen, Kampen, Gransdalen
Og de hører på meg overalt
Mortensrud til Ammerud, hele byen kant til kant
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen
Så la meg sende ut en hilsen

[Vers 3: Don Martin]
To tusen og én natt over Oslo øst
Så mange stemmer som tilsammen blir til Oslos røst
Som om historia den ble fortalt av Scheherazade
Den er om kjeltringer, om heltemod og mer om mangt
Og alle veit hvor jeg har hjertet mitt
De sier ingen kjærlighet skjer helt smertefritt
De sier byen har et hjerte som er kaldt som is
At allting her kan skaffes for den rette pris
Hvem tenker på tiggerne her og deres bør?
De som snakker til seg sjøl I byen er fler enn før
At alt er perfekt her I byen har vel ingen sagt
Og det er klart at det kan blåse kaldt en vinternatt
Tøyen har vært Tøyen lik I hundre år
Det e’kke snakk om farge men om fattigdom og levekår
Fra de ble sendt fra nr. 13 bort til nr. 19
Har dette vært en by som deler seg omtrent på midten

[Refreng: Tommy Tee]
Så kan du høre byen puste inn
Du finner meg med lua ned I øya bak I bussen din
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Halvard
Lompa, Barong, Beckers, Gamla
Og de hører på meg overalt
Ensjø til Ellingsrud, hele byen kant til kant
Jeg er så Oslo du kan kalle meg for Nilsen
Så la meg sende ut en hilsen

[Outro: Don Martin & Tommy Tee]
Så kan du høre byen puste ut?
Her er en hilsen fra en Oslogutt

Oslo – Mae

Noen sier at du er stygg
Men jeg veit at det ikke er sant
De må få på seg brilla
Så ser de deg ikke fra riktig kant
Bare spør meg, fordi jeg veit det
Trenger ikke leite
Kjenner hver eneste krik og krok
Skifter ikke beite
Åsen, dalen, fjorden og hele pakka
Marka som et belte
Trygt og godt, ferdig snakka
Snakker litt med alle dem som blei og dem som stakk av
Flytte ut av byen, det er jo helt borti natta
Her er jeg født, og her dævver jeg
Med unger og kjerringa
Her får du egentlig alt du trenger
Så det er veldig bra
Flipper litt med no innflyttere for å løsne litt på stemninga
Tråkka opp løypa for dem, gjort vei i vellinga
Alle er velkomne, de flytter hit alle samma
Og rundt juletider så tar dem toget hjem til mamma
Så kommer dem tilbake hit fordi det er her det skjer
Skal dem bidra med noe kunnskap, og skal dem lære noe mer

Oslo
Oslo
Oslo
Oslo

Verdens tryggeste hovedstad
Verdens minste storby
Det smeller av og til
Men stort sett så er det rolig
Distriktsnorge tror byen er farlig og fæl
Men å få ordentlige problemer så må du oppsøke dem sjæl
Du kan oppleve noe her
Du kan oppleve å tape
Du kan få deg en skrape
Du kan stå der og gape
Bygdehomser kommer hit og kommer ut av skapet
For her er vi liberale og smarte
Her har du bygårder med sjel
Fra Grüner til Frogner
Her har du alle typer mennesker
Fra lasaroner til snobber
Når resten av Norge sover er det liv i no gater her
Her kan du være litt annerledes
Her kan du være deg sjæl
Ingenting er så vakkert som Oslo når sola skinner
T-bane og trikk, yeah, her går alt på skinner
Så hvis du er hypp på å flytte er Oslo en sikker vinner
Paradis helt oppi nord på kula som spinner
Tvinner tommeltotter
Reker gatelangs i sentrum
Noen gikk på samme skole
Hadde litt forskjellig pensum
Det er så bra å bo her at alle er glade
Jeg er så Oslo at du kan kalle meg for Mae

Oslo
Oslo

Related posts

Leave a Comment