13. januar – Visne fingre

3. desember 2013 la jeg ut et bilde på Instagram med caption: «We shall overcome one daaaaaay». Det var en gjeng planter som ropte. Jeg jobbet på Høyskolen Kristiania den gangen, og vi hadde på et tidspunkt avtale med et firma som vannet alle plantene på bygget. Noe sier meg at den avtalen var terminert da jeg tok bildet. Jeg har ikke grønne fingre. Har aldri hatt det, og har ikke tålmodighet med planter som oppfører seg som divaer.

Store artister kommer gjerne med såkalte raiderlister før de spiller konserter. Og navn som Jennifer Lopez er kjent for å kreve en hel del for å «blomstre», som for eksempel et helt hvitt rom, frisk frukt og romtemperert vann merket Evian. Akkurat som planter jeg møter på min vei. Krever lys og luft og vann og gjødsel som om deres tilstedeværelse gjør en forskjell for 200.000 publikummere.

Jeg og kollegaene mine var altså ikke så flinke til å ta vare på disse plantene. Og det ble jeg minnet om da Facebook nylig ga meg følgende minne fra 2. januar 2015, fra da jeg var på ferie på Lanzarote: «Disse nydelige blomstene får meg til å savne plantene (jentene) på jobben!» skrev jeg som tekst til FB-innlegget (bildet til høyre).

Men du vet hvordan noen mennesker bare ikke gir opp? Vel, planten «min» (den til venstre på bildet over, som mildt sagt henger litt med hodet) var på vei i søpla, da en kollega fra en annen avdeling spurte vantro om jeg hadde tenkt til å kaste den? Eh, ja…

Nei, det skulle hun ikke ha noe av. Man kaster ikke planter som fortsatt har liv i seg. Eh, nei…?

Jeg insisterte på at planten ville ha det bedre slik, men det kom ikke på tale. Så den grønnfingrede kollegaen tok med seg planten (seriøst, den til venstre!) hjem.

Det er nå 7 år siden.

I mars i fjor flyttet jeg til ny adresse og fikk uteplass inkl. en liten hageflekk med rosebusker etc. Planteredderen spurte om ikke tiden var moden for å ta tilbake planten min, og jeg bare… Eh, okey?

Og så kom hun på besøk da. Med den planten. Som hun har stelt og pleiet og sikkert vannet kun med romtemperert Evian-vann i 7 år. Og den ser ut til å ha fått alt på raiderlisten sin, for jammen skinner den som en stjerne.

Jeg importerer nå jevnlig paller med Evian direkte fra Groupe Danone, gir den så mye lys og kjærlighet som den kan tåle pluss en banan i ny og ne. Likevel er forholdet mitt til den preget av uro.

Jeg vet ikke, jeg. Kanskje mitt forhold til planter ble bestemt da jeg var 11 og så skrekk-komedien «The Little Shop of Horrors» på ABC-teateret. Hovedkarakteren er en gigantisk kjøttetende plante, som krever å bli matet. Og aller helst med mennesker som har varmt og ferskt blod.

For sikkerhets skyld legger jeg meg med en øks under puta. Og så håper jeg at min tidligere kollega med grønne fingre og en tålmodighet ut av en annen verden, godtar at jeg velger å redde meg selv, hvis det en dag står mellom meg og det grønne monsteret.

Fra skrekk-komedien Little Shop of Horrors

Feed me (Git It) – Rick Moranis, Tisha Campbell-Martin

Feed me
Feed me
Feed me, Seymour
Feed me all night long
«That’s right, boy!»
You can do it…
Feed me, Seymour
Feed me all night long…
‘Cause if you feed me, Seymour
I can grow up, big and strong
Would you like a Cadillac car?
Or a guest-shot on Jack Paar?
How about a date with Hedy Lamarr…
You gonna git itHow’d ya like to be a big wheel?
Dining out, for every meal
I’m the plant can make it all real
You’re gonna git itHey, I’m your genie
I’m your friend
I’m your willin’ slave…
Take a chance, feed me, yeah
You know the kinda eats
The kinda ret-hot treats
The kinda sticky licky, sweets I crave…Ow! Come on, Seymour
Don’t be a putz!
Trust me and your life will surely
Rival King Tut’s
Show a little initiative, boy
Work up some guts
And you’ll git it
I don’t know
I don’t know
I have so… so many strong… reservations
Should I go… and perform… mutilations?
Think about a room at the Ritz
Wrapped in velvet, covered in glitz
A little nookie gonna clean up those zits
And you’ll git it… uh huh…
Gee I’d like a Harley machine
Tooling around like I was James Dean
Makin’ all the guys on the corner turn green!
So, go git it! Woo woo woo!If you wanna be profound…
If you really gotta justify…
Take a breath and look around…
A lot of folks deserve to die…Stupid woman! Christ, what a freakin’ scatterbrain!I’m sorry, doctor! I’m sorry doctor!If you want a rationale
It isn’t very hard to see
No, No, No…
Stop and think it over, pal
The guy sure looks like plant food to me!
The guy sure looks like plant food to me!
The guy sure looks like plant food to me…!He’s so nasty treatin’ her rough!Smackin’ her around, and always talkin’ so tough!You need blood and he’s got more than enough!I need blood and he’s got more than enough!You I need blood and he’s got more than enough!So Go Git it

Related posts

Leave a Comment