12. januar – Dette sjokkerte for 30 år siden

Jeg husker det øyeblikket da Jeannet Maria Sen Klaastad begynte å gråte i NRK-serien Nesten Voksen. Jeg var 10 år og satt klistret til TV-skjermen. Jeg bevitnet rett og slett norsk TV-historie, for det var aller første gang noen gråt på norsk TV! Året var 1983.

– I «Nesten Voksen» fikk seerne se folk som gråt åpenlyst på TV og vi snakket om temaer som onani, sex, abort og homofili. I dag er det rart å tenke på at noe slikt ble sett på som sjokkerende, men det ble store debatter rundt dette i 1983. (Trond Viggo Torgersen / https://www.nrk.no/kultur/tar-opp-traden-fra-1983-1.10848632)

Hvis noen er interessert i serien, så ligger den på NRK TV: https://tv.nrk.no/serie/nesten-voksen-1983.

I 1983 var det altså sjokkerende å snakke om sex. I oktober 2020 fikk vi denne overskriften servert etter en Paradise Hotel-episode: Til sykehus etter vill badekar-sex. Jeg løfter ikke et øyebryn. Jeg trenger ikke klikke meg inn og lese om det. Føler at jeg har sett det 1000 ganger før.

Jeg sto Georgios Kyriacos Panayiotou ganske nær, jeg har nemlig snakket med noen som hadde bodd i nærheten av huset der faren hans vokste opp. Hadde det gått som jeg ville, så hadde George Michael og jeg blitt et par. Men livet hadde andre planer. Uansett, han ga ut singelen «I Want Your Sex» fire år etter at «Nesten Voksen» gikk på TV. Låten og musikkvideoen ble bannlyst på flere TV- og radiokanaler, fordi «folk» mente den oppmuntret til promiskuøs oppførsel og var kontraproduktiv i kampen mot AIDS.

Den gangen var det altså ikke greit å synge om sex.

Er det ikke helt utrolig hvordan samfunnet har forandret seg på disse områdene?

Når det gjelder offentlig og vill badekar-sex, så tenker jeg at det ikke er så mye å hente for andre enn – forhåpentligvis – de involverte. Men sjokkert, det blir jeg ikke.

Jeg syns det er viktigere og riktigere at vi kan vise mer følelser i offentligheten uten at det sjokkerer noen. Og at den gode samtalen om personlige ting av og til kan tas utenom det lukkede rom, slik at flere kan få utbytte av det.

Det der med å tillate å føle, og å dele det vi føler, det er ikke nødvendigvis så lett i begynnelsen. Men som alt annet blir det lettere og lettere med trening.

Og så er det noe med at selv om vi selv etter hvert kanskje blir mer åpne, så er det ikke sikkert at andre er på samme måte. Eller har noe behov eller ønske om å være det. Og for oss som er vant til å være åpne, kan vi kanskje mistolke reservasjonen andre har for å vise sterke følelser, eller snakke om temaer vi selv er komfortable med å snakke om, som avvisning. Og de som foretrekker å være mer private, kan kanskje føle seg invadert og presset til å utlevere seg.

Jeg tror det er lurt å godta at vi er forskjellige. Og prøve å tilnærme oss hverandre så godt vi kan.

Hilde Heltberg hadde tittelsporet til serien Nesten Voksen, og det er ikke så dumt det der hun synger om. For om du møter stengte dører som du gjerne skulle ha åpnet, enten i deg selv eller hos andre, så kan du jo alltids gjøre som Hilde.

Prøve igjen!

Jeg prøver igjen – Hilde Heltberg

Om døra di er stengt for meg
Opptatt, går en annen vei
Skal jeg prøve igjen, skal jeg komme igjen
Prøve noe nytt før jeg står der igjen
Du veit jeg kommer igjen
Jeg prøver igjen

Du smiler, som hele verden var din
Du sitter så trygt, du er velkledd og fin
Med ord som gir deg alt det du vil
Greier du det jeg aldri får til

Tenker ofte det skulle vært meg
Når jeg leiter omkring for å finne en vei
Men lyset ditt gjør meg blind
Gjennom døra di slipper ingen inn

Om døra di er stengt for meg
Opptatt, går en annen vei
Skal jeg prøve igjen, skal jeg komme igjen
Prøve noe nytt før jeg står der igjen
Du veit jeg kommer igjen
Jeg prøver igjen

Ville nok gjerne gått dine spor
Skulle ha brukt dine ord
Ville nok gjerne vært der du er
Skulle ha triksa som deg

Tenker ofte det skulle vært meg
Når jeg leiter omkring for å finne en vei
Men lyset ditt gjør meg blind
Gjennom døra di slipper ingen inn

Om døra di er stengt for meg
Opptatt, går en annen vei
Skal jeg prøve igjen, skal jeg komme igjen
Prøve noe nytt før jeg står der igjen
Du veit jeg kommer igjen
Jeg prøver igjen

Om døra di er stengt for meg
Opptatt, går en annen vei
Skal jeg prøve igjen, skal jeg komme igjen
Prøve noe nytt før jeg står der igjen
Du veit jeg kommer igjen
Jeg prøver igjen

Related posts

Leave a Comment