6. januar – Slik kanaliserer du bitterheten trygt

«Tenkte på deg da jeg så den, og din herlige humor. Gla´i deg!» Pakken kom til jul med posten fra en av mine favorittpersoner i Trondheim. Påskriften på gaveposen gjorde meg nysgjerrig og hvis jeg skal være ærlig, så klarte jeg ikke å vente med å åpne den. Og jeg er glad for at jeg ikke gjorde det, for en slik skatt kan ikke tas i bruk for tidlig!

Vet du hva jeg har lest mange ganger i det siste?
«Det er umulig å være både takknemlig og <fyll inn en eller annen kjip følelse eller tilstand, for eksempel angstfull, sint, trist, bitter e.l.>.»
Illustrert med vakre bilder av total bliss.

Jøss, Sign me up for Guiness Rekordbok – jeg klarer det umulige!! OFTE!!

Pføy.

Det jeg fikk i posten, var en aktivitetsbok for deg som blir kvalm av positiv tenkning. Teksten på baksiden oppmuntret: Kanaliser din bitterhet trygt!

En av øvelsene er å skrive bitterhetsdagbok. Velkommen du som jeg ser så gjerne!!

Det er ingen (altså; ikke jeg i hvert fall) som betviler verdien av å praktisere takknemlighet. Jeg kjenner til forskningen som dokumenterer at personer som virkelig dyrker takknemlighetsfølelsen, får det bedre.

Det er vel heller ingen (altså; ikke jeg i hvert fall) som betviler at grums må ut hvis vi skal unngå å implodere! Og hvis jeg hele uken har vært omgitt av idioter (i skiløypa, i trafikken, i kassakøen, på date, i skogen, på internett) og mennesker som er mindre kompetente enn meg, men likevel lykkes bedre, ja så er det klart at jeg må få lov til å få dette ut av systemet før jeg setter meg ned og skriver i dagboken min at jeg er takknemlig for snapchat-filtre eller gode hårdager (som om de finnes!).

I boken får jeg mange fremtidige bloggoverskrifter gratis, som for eksempel:

 • Dette irriterte meg på mandag….
 • Dette irriterte meg på tirsdag….
 • Dette irriterte meg på onsdag….

… ja, dere skjønner tegninga?

Klart du kan være takknemlig for å våkne til en ny dag, og samtidig være lei deg for at du våkner alene (evetuelt ikke alene), syk eller arbeidsledig.

Jeg er takknemlig for mye. Når jeg klarer å virkelig kjenne på takknemlighet, føler jeg meg bra. Og enda bedre er det når jeg uten skam godtar at jeg også kjenner på angst, tristhet, bitterhet, sinne og sorg. Det krever litt noen ganger, særlig i møte med påstander om at jeg nok kunne utradere alt det mørke, hvis jeg bare var takknemlig nok.

Og ikke la meg starte å undre meg over de som uttaler at de er «blessed»/velsignet. Eller undre meg for mye over hva de da tenker om andre mindre heldige. Er vi fordømt? Jeg kjenner i hvert fall at det er kort vei til å bli forbannet. Som sagt, la det gå….

La meg heller avslutte med disse bevingede ord av Nils-Fredrik Nielsen:

«For husk at ingen kan spre slikt mørke som dem som har sett lyset.»

Namaste.

Her kommer vinteren – Ingrid Olava

Er du av typen som aldri blir brun,
Og som aldri heller prøver noe særlig på å bli det?
Er du ansett som en kjedelig kujon,
Fordi du stort sett ikke gidder å bade?
Har du problemer, med å omgås overdrevent positive folk?
Du ække aleine, vi er mange som har det sånn

Er du av typen som liker å sitte,
Sitte inne å pimpe når sola skinner?
Er du av typen som er svak for sport,
Men bare på skjermer og bare når vi vinner?
Da har du problemer i følge peanøtthjerneforbundet
Men du ække aleine, vi er mange som har det sånn

Folkens jeg kommer med nyheter
Jeg må be om absolutt stillhet
Ventetida er over
Det kommer til å falle snø i nattHer kommer vinteren
Her kommer den kalde fine tida
Her kommer vinteren
Endelig fred å få

Er du av typen som lar deg irritere,
Av folk som alltid skal imponere?
Har du et kjøleskap,
Har du en TV,
Har du alt du trenger for å leve, for…

Her kommer vinteren
Her kommer den kalde fine tida
Her kommer vinteren
Endelig fred å få

Related posts

2 thoughts on “6. januar – Slik kanaliserer du bitterheten trygt

 1. Victoria

  Kjenner jeg blir utrolig lystig av den innholdsfortegnelsen, og gleder meg til å tegne noe jeg ikke kan fordra – hmm, ble litt forvirra nå, er det lov, å bli glad av all bitterheten lissom? Håper jeg kan få se tegningen din 😉

  1. Lynballongen

   Det er lov! Å ha det moro på bekostning av bitterheten. Foreslår en tegnestund sammen 😉

Leave a Comment