4. januar – 7-dagers juicekur

Da året gikk mot slutten, tror jeg at jeg kunne telle sukkerfrie dager i 2020 på én hånd. Og jeg hadde INGEN dager uten PepsiMax. Jeg har vært avhengig av svart champagne, som jeg liker å kalle det, siden nittenhundreogpilogbue. Joda, jeg har tenkt på å redusere inntaket. Kutte det ut, sågar. Men, nei. Gode intensjoner om å spare penger og å spare tenna har alltid måttet gi tapt for suget etter sukker og PepsiMax.

En venninne hadde nettopp fullført en 7 dagers juicekurs (Jason Vale 7-Day Juice Challenge). Og det er klart, når en blir UTFORDRET…. Åpenbart motiveres jeg mer av det ekstreme, enn av spede forsøk på å gjøre forandringer.

Appen kan lastes ned for ca 50 kroner, so I did. Venninnen min lånte meg juicemaskin + en bok hun anbefalte å lese først. Den var en fin påminnelse om «HVORFOR», det essensielle spørsmålet det er greit å ha tydelige svar på når en setter i gang med store forandringer som en vet (eller tror) vil koste.

En liten anekdote fra boken som jeg selv satt pris på, var da en dame ringte Jason Vale på dag 4 (eller noe sånt) og sa at hun trengte hjelp, for hun var såååå nær å dra i butikken og kjøpe seg en sjokolade. Jasons råd? «Da syns jeg du skal dra i butikken og kjøpe deg en sjokolade. Spis den, og ring meg etterpå.» Damen ble irritert. «Du skal liksom hjelpe meg å ikke dra i butikken å kjøpe den sjokoladen!!!!» «Hvorfor det?» undret Jason. «Jeg vil jo klare denne utfordringen. Jeg vil bevise at sjokoladen ikke styrer meg. Jeg VIL JO IKKE ha sjokolade!!!». «Å, hvis du ikke vil ha sjokolade, da syns jeg du skal la det være», svarte Jason. Point taken.

Jeg handlet inn alt jeg trengte til hele uken i en smell, og jeg har aldri noensinne hatt så mye grønt i heimen på samme tid. 76 epler, for å nevne noe. For øvrig lime, avokado, agurk, gulrot, selleri, brokkoli, rødbete, squash, ananas, ingefær, spinat, kål, persille, spirer, sitron og ananas. Spirulina og hvetegress, isbiter og grønn te. Jeg kjøpte grønnsaker på 2. sortering for å spare penger, og jeg har aldri hatt mer vondt av å kutte opp gulrøtter!

En novemberdag satt jeg i gang. 7 dager med kun egenpresset juice. Kl 8.00, 11.00, 14.00, 17.00, 20.00 + en frivillig «eple-te» med kanel på kvelden (takk, men nei takk. Eplebehovet var dekket). Kun vann og grønn te ved siden av.

Egentlig hadde jeg ikke så stor mestringstro da jeg satte i gang. Hvis jeg ikke klarer å holde meg unna PepsiMax og sjokolade når jeg kan spise hva jeg vil ellers, tvilte jeg sterkt på at jeg kunne klare det når jeg kun drakk grønnsaker. Men guess what….? I did it!! 7 dager uten å tygge i det hele tatt!

Jeg gjennomførte til og med en jentemiddag der jeg helte juicen over i en tallerken og spiste den som suppe mens de andre spiste mat og koste seg med vin.

Jeg kommer sannsynligvis aldri til å spise eller drikke noe med ananas igjen. Den søtlige smaken av ananas var kanskje noe av det verste. Det eneste som var ille, kanskje. Bortsett fra den siste dagen da jeg var tom for epler og kjørte på med kåljuice uten noen form for søtning i det hele tatt. Yækk. Uavhengig av ananas og kål, tror jeg ikke at jeg kommer til å juice noe mer. Man kaster jo ufattelig mye mat, når man kun utnytter juicen i frukt og grønnsaker. Tror heller ikke på detox-effekt av juicing, så for meg handlet det kun om å se at jeg klarte å unngå sukker og Max on the Rocks i en hel uke.

Jeg gikk ned 4 kilo i løpet av uken. Jeg forteller det bare fordi det sier noe om hvor få kalorier jeg inntok. Og jeg levde som vanlig hele uken, inkludert et par treningsøkter. Var aldri sulten. Fikk ingen cravings. Drepte ingen. Kanskje den der påstanden om at nok grønnsaker holder blodsukkeret stabilt, har noe for seg?

I jula var det tilbake på sukker- og PepsiMax-kjøret, men nå er jula over og en ny hverdag starter. Og den sterke overbevisningen om at jeg er avhengig av sukker og PepsiMax, vel den er avslørt som løgn. En solid vane, ja. Men en avhengighet? Neppe.

Ved å droppe Pepsi-Max 5 dager per uke, vil jeg spare minst kr 7.800 i året. Jeg har opprettet en egen konto, der jeg i 2021 overfører kr 30,- for hver Max-frie dag. De pengene tror jeg jammen jeg skal bruke på en reise når denne coronaskiten er over.

Om jeg tror jeg skal få det til denne gangen? But of course. For jeg husker gleden og begeistringen over å få det til! Stoltheten lyste visst av hele meg, for da en kollega så meg etter kuren for første gang spurte han: «Se du stråler, da. Hva heter han?».

Jason, svarte jeg. Jason Vale.

PS! Vidunderlige LP i musikkvideoen under går gjennom noe tilsvarende som jeg nå skal gjennom på nytt etter å ha hatt et kraftig tilbakefall i jula. Og jeg vet jeg skal komme dit igjen. So long, Sugar. So long Pepsi Max. #InRecovery #maybejustweekendlovers

PepsiMax- og sukkerkjøret. Å kutte det ut er ikke for pyser.

Recovery – LP

Our room is dark, the blinds are shut tight
And everything is still too much outside
It may be over but not tonight
I may be older but I still cry
I can’t stop sleeping in your clothes
You can’t stop calling on the phone

Can’t you see I’m in recovery?
Just let it be, I’m in recovery

I’m holding on, I know I’m almost there
So don’t reach out and tell me that you care
I’m finally sober, I see the light
The worst is over, nobody died
I’m still trying to let you go
Oh baby, please, leave me alone

Can’t you see I’m in recovery?
Just let it be, I’m in recovery

I know you wanna say you’re sorry
But I don’t wanna hear that story
I don’t wanna be your fool anymore
Can’t you see I’m in recovery?

Always thought you’d be the one
Who always needed me
My home, will be my home
Suddenly, your memory
And time is like an enemy, so cold

Can’t you see I’m in recovery?
I know you wanna say you’re sorry
But I already heard that story
And I don’t wanna be your fool anymore
Can’t you see I’m in recovery?

Related posts

Leave a Comment