2. januar – Gjør som Hauser

Nyttårskonserten. Den ble sendt på TV i går i nesten 100 land og nådde ut til 40 millioner seere. Jeg ser den alltid, det er tradisjon å i hvert fall følge med når det er ballett sånn at jeg kan diskutere kjolene med familiemedlemmer. Jeg pleier også å beundre blomstene, og selv om musikken ikke nødvendigvis bergtar meg, så blir jeg søkke imponert over hvor dyktige musikerne og danserne er. Og at det i det hele tatt går an å komponere sånn musikk. Og han der dirigenten Riccardo Muti som blir 80 år i år?! Still here og still hot.

«We are still here, believing in the message of music. We bring joy, peace, hope, brotherhood and Love (with capital L). So music is important, not because it is an entertainment …. not only a profession, it is a MISSION…. so a misson for what? To make society better. …. Music helps the health of the mind.» – Riccardo Muti

(Jæskla skummelt å tenke på hvordan det hadde stått til mentalt hvis jeg ikke hadde elsket musikk siden jeg var liten…! red. anm. digresjon).

Med så mye skjønnhet og kjærlighet på årets første dag, kan kanskje årets andre dag fremstå som litt fattig. Anse derfor dette som en nyttårsgave fra meg til deg. For det er sant som det er sagt:

«Other cellists play the cello. Hauser makes love to it.»

Møt Stjepan Hauser, 34-åringen fra Pula, Kroatia som spiller for fulle hus i Royal Albert Hall og Sydney Opera House for å nevne noen. Høyt skolert vidunderbarn på cello. Med sin egen mission om å gjøre klassisk musikk tilgjengelig for alle. I går skrev jeg om aktivt å oppsøke gleden. Vel, la meg fortsette.

For å nå flest mulig, spiller Hauser både pop/rock og klassisk musikk. Og mens han gjør det, flørter han så intenst at jeg nå har et anker som fungerer slik: Hauser = Smil. Grimasene, kjeven som stadig tygger på noe, blåsingen på luggen, trutmunnen (eller underbittet, om du vil), det intense og ofte lattermilde blikket, kroppsbevegelsene som går Elvis en høy gang… Det gir meg livsglede fordi det ser ut som Hauser har så mye av akkurat det!

Norske Rolf Løvlands «Song from a Secret Garden.» Gåsehudvakkert!
Klippet er sett 13 millioner ganger. Ikke bare av meg!

Det er ikke det at jeg blir noe mer forført av Hauser enn av Muti. Jeg blir bare i så usannsynlig godt humør av å se og høre han.

Når jeg og en venninne treffes og energien ikke er på topp, slår vi over til «hausersk» ved hjelp av ansiktsmuskulatur vi ellers sjelden bruker. Det ender alltid med latter. Prøv det selv! Hvor lenge er det siden du dro på leppa, rynket øyebrynet, skjøt leppene frem, skrudde på noen ekstra watt i øynene og viste med hele ditt kroppsspråk at du har noe på hjertet…?

Jeg ER klar over at mitt forsøk på å fange flørt på foto gikk skeis. Men det fikk venninna mi til å le, og da er hensikten uansett oppnådd.

En annen venninne elsker å gå på klassiske konserter. Hun forteller at hun blir svært beveget av musikken, og at hun tas med på en reise i sitt indre. Jeg ser bare et orkester spille. Og føler absolutt ingenting. Men når Hauser spiller, da skjer det noe. Plutselig føler jeg noe. Og vipps, så blir den uendelig kjedelige Swan Lake både en visuell og auditiv nytelse. Ta vekk Hauser, og det er bare…. gjeeeeesp.

(Unnskyld! Jeg hører selv hvor utrolig lavmål det er å ikke like Svanesjøen. Og jeg mener det ikke heller. Jeg tror det jeg egentlig mener er at den er litt lang, noe jeg oppdaget da jeg så balletten for lenge siden, den gangen slikt var mulig, men at jeg nok kunne klart 130 minutter bedre hvis Hauser satt på scenen gjennom det hele.)

Hauser spiller også filmmusikk fra filmen «Don Juan de Marco» og hvem kan glemme hvordan Johnny Depp sprøytet liv i det årelange ekteskapet mellom Marlon Brando og Faye Dunaway, bare gjennom å inspirere Brando og kona til betydelig mer flørting seg i mellom? (Karakterene til nevnte skuespillere, altså – red. anm.)

Test deg selv: Hvem ser du mest på? Hauser eller Depp?

Note to self, a mission to help the mind to better health – tilgjengelig hver dag, hele året:

  • Hold koken som Muti og lev med en mission
  • Følg Hauser på Instagram (eller sett av tid til å se YouTube-videoer)
  • Flørt mer, med speilet, med folk, med blokkfløyta og med livet generelt!

Forresten tåler vi et klipp til, der Hauser sammen med Luka Šulić i duoen 2Cellos + en rå trommis ved navn Dušan Kranjc, bjudar på Nirvanas «Smells like teen spirit».

God 2. nyttårsdag, da dere <3

Related posts

Leave a Comment