Bare fordi jeg har lyst

Jeg er en av dem som elsker lister. Digger følelsen av å kunne krysse av for utført når jeg er ferdig med en oppgave. Konsepter som GTD er musikk i mine ører og når noen skal beskrive meg, går gjerne ord som ”effektiv” og ”strukturert” igjen.

Det er vel og bra. Jeg har stor nytte av både egenskapene og metodene i mange sammenhenger. Men noen ganger føles det som at livet bare er en eneste stor to-do-liste. Faen, va trött jag blev.

Så; for å sørge for at det blir en mer balansert fordeling av lek og arbeid, har jeg alliert meg med forskjellige folk for å sørge for at jeg ikke glemmer å ha det gøy også.

Fikk nylig spørsmål om både ”Konvoluttkvelder” og ”Månedsavslutning”, så jeg tenkte jeg kunne ta en kort repetisjon, i tillegg til å introdusere ”Lykkehjulet”.

Det er vel ingen som driver med nyttårsforsetter lenger? Sette seg fore å gjøre mer av det man ikke liker, mindre av det man liker og etter kort tid ha dårlig samvittighet for at vi ikke klarer å gjennomføre? ”Årets lidenskap!” sa en venn av meg. Se, det er noe annet.  Oppsummert i en hashtag er årets lidenskap for meg: #choosefun.

Konvoluttkvelder er mye morsommere enn de høres ut, og handler om at jeg og en venninne møtes en gang i året og ”spår” hva som kommer til å skje frem til neste møte. Vi har faste kategorier vi fyller ut for, vi leser for hverandre, forsegler konvolutten og glemmer hele greia til vi åpner konvolutten ett år senere. Men underbevisstheten har nok fått med seg litt, for jammen er det mange spådommer som går i oppfyllelse år etter år.  Vi hadde 15-årsjubileum for et par år siden! (Hvis du vil leser mer om konvoluttkvelder eller månedsavslutning, klikk på lenkene under).

Månedsavslutning med søsteren går ut på at vi spretter en champagne den siste dagen i hver måned, og viser hverandre alle bildene vi har tatt siden sist – med en oppsummering av hva som har vært høydepunkter i dagene som har gått. Denne øvelsen er selvfølgelig veldig hyggelig i seg selv, men den er også disiplinerende i forhold til at jeg sørger for å ha noe å vise frem. Jeg har tidligere skrevet om det å ”idealisere” hverdagen i sosiale medier, og at det ikke bare er negativt. Den samme effekten har månedsavslutning for meg, selv om det kun er søsteren min som ser bildene. Når jeg motiveres til å avslutte arbeidet, klesvasken eller reise meg opp fra stabilt sideleie på sofaen og gå ut i verden for å ha det gøy, så er det greit at det i utgangspunktet bare var for å få et kult bilde å vise søsteren min. For når jeg faktisk kommer meg opp og ut, så er det i 99 % av tilfellene faktisk – og ikke bare på bildene – morsommere enn det tidligere nevnte sysler.

Les mer om mine tanker om dette her:

Lykkehjulet er en ganske ny tradisjon for meg, initiativet ble tatt av en venn som mener at betydningen av å ha det gøy og prioritere lystbetonte aktiviteter, ikke kan overdrives, noe jeg er helt enig i. Vi har derfor lastet ned en gratis-app med et slags lykkehjul (appen heter Tiny Decisions). Forberedelse til treff er å fylle ut lykkehjulet med aktiviteter, fra enkle å gjennomføre til drømmer som er litt mer ambisiøse. Når vi treffes snurrer vi hjulet og i samme moment har vi forpliktet oss til å enten gjennomføre eller komme nærmere drømmen innen neste treff. Noe av gullet her, er tiden jeg faktisk bruker på å sette meg ned å kjenne etter hva er det jeg drømmer om? Drømmer for meg er et litt stort ord og ikke så lett å få tak i. Det kan være lettere å spørre meg selv hva jeg har lyst til, hva som er viktig for meg, hva som gir meg mening eller hva som gir meg energi og glede. Jeg har alltid med på lykkehjulet et alternativ om å glede/overraske noen andre, for det er noe både jeg og andre blir glade av og egentlig så enkelt å få til!

For øvrig leste jeg nylig om hvordan å ta vare på venner og folk du er glad i gjennom å skape tradisjoner for å treffes. Hvis det er vanskelig å få til å treffe de du har lyst til å treffe i hverdagen, så start en tradisjon! Selv har jeg noen i tillegg til de tre ovennevnte, som inkluderer hytteturer, gitarspilling, fester, puslekvelder, bursdagsfeiringer m.m. Inspirert av det jeg leste, har jeg tenkt til å innføre noen få, faste tradisjoner til, slik at det blir en fast greie å glede meg til – og en sikkerhet for at det ikke blir nedprioritert i en ellers ”effektiv” hverdag.

#choosefun!

Related posts

Leave a Comment