Kan det bli verre? Yes, it can!

De som kjenner meg, vet at jeg motiveres mer av slagord som ”GI OPP”, enn ”TENK POSITIVT”. Derfor er det kanskje ikke så rart at jeg opplever meg nyfrelst etter Motarbeiders enestående festforedrag for flygel og flippover med tittelen ”Ny dag, nye nederlag.”

I går kveld satt jeg altså i publikum på Edderkoppen Scene og lo absurd gjenkjennende av alt det merkelige vi foretar oss (eller ikke) på jobb.

Jeg ble først gjort oppmerksom på Motarbeider for mange år siden, da en kompis anbefalte meg å ta kontakt med dårlig leder Halvor Haukerud. Jeg var på bedringens vei etter et uheldig møte med en vegg, og hadde utviklet et skjema for alle som ønsket å lære av meg hvordan de kunne sikre seg langvarig sykemelding. Kompisen mente dette var i Motarbeiders ånd og syns jeg skulle ta en prat med Haukerud for ytterligere inspirasjon. Kontakt tok jeg. Og inspirert ble jeg.

Den dag i dag benytter jeg og mine kolleger ”motarbeiderteknikk” i vårt daglige arbeid, for eksempel når nye kursdeltakere får i oppgave å lage regler for elendig jobbkultur. Det er magisk hva som kan skje med kreativiteten når vi får fritt spillerom til å utvikle ideer for å kjøre oss selv og hverandre i grøfta!

Enkelte regler er opplagte, som for eksempel:

  • Ingen hilsing, smil eller øyekontakt
  • Så mye støy og rot som mulig
  • Begynn å skrike hver gang noen prøver å si noe

Andre mer kreative:

  • Utløs brannalarmen bare for gøy. Ofte.
  • Gjør fra deg under bordet
  • Skru ut lyspærer. Alltid.

Halvor Haukerud (og medvirkende Bjørge Verbaan og Lise Voldsdal) deler ”sine dårligste erfaringer så langt” fra sitt arbeid med ”frustrasjonsheving og målrettede misforståelser.” Og det slår meg at det som er regelrett kjipt å møte i arbeidshverdagen, er hysterisk morsomt når det speiles på en scene.

Haukerud har også skrevet boken Med- og Motarbeiderboka, den ideelle julegave til den som har alt… unntatt arbeidslyst. Sitat: ”Ideelt sett burde ”arbeid” kunne beskrives som yrkesrelatert aktivitet på jobb.” Men frykt ikke, forsiden forsikrer at boken passer både for deg som jobber, og for deg som bare er ansatt.

Motarbeider arbeider daglig med organisasjonsforverrende tiltak, og jammen finner de ofte at de er helt overflødige, mange bedrifter får det til helt på egen hånd! Basert på latteren i salen da Haukerud tok opp ”Omorganisering”, antar jeg at det er flere enn meg som har gjennomlevd slike flere ganger enn noen kan ha godt av. Men akk så forløsende å få de store linjene trukket opp og forklart, sågar sunget! med bøttevis av humor og kollektiv selvironi.

Dersom du eller din bedrift kjenner at dere ikke helt har nådd bunnen og er klar for mer motgang, skulle jeg gjerne anbefalt å kjøpe billetter til forestillingen 26. september på Edderkoppen Scene. Men i skrivende stund er det kun 2 plasser igjen, så sjansen er ikke stor for at du får plass. Ironisk nok fikk du litt motgang allerede der!

Men fortvil ikke, alt kan fortsatt bli verre. Sjekk ut www.motarbeider.no, og book et foredrag eller en worst shop.

Prosessintoleranse ingen hindring!

PS! Dette er ikke reklame, jeg er bare skikkelig fan.

PS2! For spesielt interesserte – en guide til utbrenthet:

Related posts

Leave a Comment