Lager du krøll?

Du har et mål. Du vet hva som skal til for å nå målet.  Så gjør du de tingene som skal til for å nå målet og VOILA! Gratulerer! Du er i mål!

Booooooooring…! Ville du sett filmen? Lest boka? Finnes det noen som helst inspirerende fortellinger om mennesker som kommer seg fra A til Å via en rett linje uten noen hindringer på veien? I don´t think so.

For noen år siden var jeg på seminar med jobben, og overvar en forestilling med Hans Christian Medlien – krusedullfilosof og forfatter av bl.a. boken ”Tider er kommet.”

”Krusedullen. Prikkens konsekvens. Hva vi faktisk kan svinge i gang fra dette beskjedne, innholdsløse punktet.” (1)

Krusedullfilosofens filosofi er blant annet at ferden gjennom livet (privat eller i yrkeslivet), er alt annet enn en rett strek. Ved å være forberedt på at livet er mer som en krusedullferd, kan vi lettere håndtere frustrasjonen og kaoset når ting ikke går nøyaktig som tenkt. Videre mener Medlien at variasjonsmulighetene som ligger utenfor den rette streken, gir oss lystbetonte virkemidler for handlingskraft, slik som bl.a. lekenhet, humor, bevegelse, energi og oppdagelse. (2)

Medlien er ikke den eneste krusedullmannen jeg har blitt introdusert for. Gjennom en venninne stiftet jeg bekjentskap med ”Life Doodles” av Tor Linløkken. Vinteren 2017 startet Linløkken å tegne krusedulltegninger, og han laget en ny tegning hver dag i 100 dager. Sjekk ut https://lifedoodles.weebly.com/ Hvis en krusedull fortsatt kan sies å være en strek, så kan jeg si at jeg digger streken hans.

Jeg hadde besøk av ovennevnte venninne, og vi satt ved kjøkkenbordet og pratet, mens hun tegnet en Mandala. Selv hadde jeg et av mine mange øyeblikk der min romantiske illusjon («Å, så koselig det skal bli å sitte og tegne!») ble erstattet av følelsen av å være i helvetes forgård (uttrykk lånt av en annen venninne i en annen sammenheng, men det passer her også).

Mennesker er forskjellige, men jeg for min del syns absolutt ikke det er noe morsomt å gjøre ting jeg ikke kan eller ikke får til. Jeg hadde planen klar. Jeg skulle tegne et fint hus med en fin hage. Jeg gjorde det som skulle til for å tegne et fint hus med hage (trodde jeg). Men det ble f… så langt unna et fint hus med fin hage!

Så frustrert ble jeg at jeg begynte å produsere ulyder.

Kan du ikke heller bare tegne en krusedull og se hva det blir?” foreslo venninnen min med sånn der tålmodig og mild, pedagogisk stemme.

Og plutselig handlet det ikke om å ha en plan for hva jeg skulle tegne. Men å bare krusedulle noe, og se etterpå hva det ble for noe. DET var noe annet, skal jeg si dere.

Et utvalg av krusedullene her:

Her er jeg, en liten prikk i universet. Som stort sett tenker de samme tankene og tråkker opp de samme sporene, dag etter dag.

Men jammen kan jeg gå opp nye spor. Jammen kan jeg tegne helt tilfeldige kruseduller og for første gang i mitt voksne liv, faktisk kose meg med å tegne! Ikke fordi tegningene ble så fine, men fordi det var GØY å se om jeg klarte å skape noen mening av krusedullene.

Og hvis det er livet selv som lager krøll når jeg hadde tenkt meg en rett linje, vel – så kan det hende det åpenbarer seg et eller annet av verdi i kaoset, om jeg virkelig ser nøye etter.  VOILA! Krøll og bøll gir flere strenger å spille på og plutselig byr livet opp til en annen dans enn den du hadde tenkt. Og da er det bare en ting å gjøre:

Harpe Diem!

Kilder:

1) Tider er kommet av HC Medlien, krusedullfilosof (11:51:09)

2) Tider er kommet av HC Medlien, krusedullfilosof (11:51:18-11:51:23)

Related posts

Leave a Comment