Her og nå er oppskrytt!

Ikke siden World Wide Web kom til Norge for 23,5 år siden, har potensialet for et rikere liv vært større. Alt vi trenger å gjøre er å slutte å fokusere på her og nå!

Du vet alt det der pratet om at det er NÅ vi lever? Vel, det kan så være, men om vi legger for mye vekt på det, kan vi gå glipp av det virkelige gullet, som alltid ligger foran eller bak oss i tid.

La meg forklare;

I går snakket jeg med en psykologistudent som kunne fortelle et og annet om hvordan vi mennesker er bygget opp. Jeg fortalte at jeg drømmer om å reise til Mexico i februar, men at jeg er usikker på om jeg kommer til å gjennomføre det. Det skulle jeg ikke bry meg om, sa hun – for drømmen og forventningen om ferien ville uansett være bedre enn selve ferien kom til å bli. På den annen side, hvis jeg gjennomførte det – ville jeg i ettertid huske ferien som mye bedre enn den hadde vært. For sånn er vi mennesker innrettet.

Jeg vet ikke om jeg sånn umiddelbart forstod BETYDNINGEN av ovennevnte innsikt, selv om jeg straks kjente at det resonnerte med en dypere kunnskap vi alle har som de opphøyde vesenene vi er. Så jeg tenkte litt over det, for å se om jeg kunne komme på noen eksempler. Jeg vil jo ikke bare dele videre påstander uten å ha undersøkt nærmere.

Og jammen kom jeg på noe. Du vet alt det der pratet om at det du ønsker deg ikke bare faller ned i fanget på deg – du må faktisk gjøre en innsats for det?

Vel, rett før jul stod jeg i gangen min og gjorde meg klar til å dra på fest, da det gikk i døra. Da jeg snudde meg så jeg en fremmed, kjekk mann buse inn i leiligheten min og lukke døren bak seg. Da han møtte blikket mitt så han en smule perpleks ut. Jeg var så til de grader tilstede i øyeblikket at jeg ikke kom på alle de gangene jeg har drømt om at en kjekk mann – sånn helt ut av det blå – skulle stå i gangen min. Så jeg fikk ikke ut et ord. Det tok litt tid før han sa noe også, men så kom det:

”Eh, det ble feil det her!”

og han føk like plutselig ut av leiligheten min som han hadde kommet inn. I selve øyeblikket hadde jeg mest bekymringstanker (som: blir jeg rana nå?), men i ettertid ser jeg jo hvor stort potensiale øyeblikket faktisk hadde. Hva hvis jeg hadde svart: ”Eh, jeg syns det føles helt riktig, jeg.” Og når jeg spiller det øyeblikket igjen i ettertid, med selvvalgt filter, skal jeg love deg at det er mye bedre enn det var i virkeligheten.

Eller ta Nyttårskonserten på NRK. Det har vært en tradisjon for meg å se Nyttårskonserten på NRK siden jeg var ganske liten. Og balletten er det jeg gleder meg aller mest til. Nå har det seg sånn at jeg har en smertegrense for klassisk musikk og ballett på (til sammen) ca 15 minutter, så selve opplevelsen HER OG NÅ mens jeg lider meg gjennom TV-sendingen… ja, der røpet jeg meg kanskje. Men like fullt er det en av tingene jeg gleder meg til hvert eneste år og som jeg lengter tilbake til så snart vi kommer ut i februar.

Og la oss ikke glemme Kongens nyttårstale. Og jeg siterer ”Det er viktig med tradisjoner og kulturarv, det er som røttene i et tre. Vi må ikke glemme å se oss tilbake.”

Hører dere, folka? Vi må se oss mer tilbake! Til og med Kongen sier det! La oss ikke fortape oss altfor mye i her og nå. Det er jo ikke HER OG NÅ de virkelig gode opplevelsene finnes. Den beste måten å få noe ut av nuet, er å bruke øyeblikket til å glede deg til noe, eller til å mimre om noe. For da blir øyeblikket alltid bedre enn virkeligheten.

Fortsatt ikke overbevist? Skal vi ta et eksempel som handler om deg, da?

Du skal da ikke bruke altfor mye tid på å kjenne etter hvordan du føler deg akkurat nå, tenker jeg. Fyllesjuk og jævlig. Ferien er over. Det er ikke kake igjen. Du har sannsynligvis brukt altfor mye penger og spist altfor mye dritt. Muligvis har leveren også fått varige mén. Skal du liksom bruke siste dag av ferien til å sitte og marinere i dette ubehaget? Akseptere følelsene og leve med lidelse?

Nei. Drøm heller om neste ferie, du. Og manipuler minnene fra denne ferien slik at du får en lang rekke av forgylte lykkeblikk å kose deg med når hverdagen begynner igjen i morgen.

Og hvis du er en av de sjeldne som våkner frisk og rask og opplagt med god samvittighet for både bankkonto og BMI, så er det jo nettopp fordi du innså betydningen av denne innsikten før meg – du lever ikke i her-og-nå-bobla.

Frihet fra her og nå er kanskje den største friheten av dem alle, og tilsynelatende den sikreste veien til å oppfylle vårt enorme potensiale.

”If you can dream it, you can do it!” heter det.

Mens det vi bør flytte fokus til, er: ”If you can dream it – dream it!! And always remember it better than it was.”

Bare hyggelig.

 

 

PS! RIP George Michael <3 – han hadde skjønt det.

All we have to do, now,
Is take these lies and make them true somehow.

Freedom (lyrics)

 

I won’t let you down;
I will not give you up.
Gotta have some faith in the sound;
It’s the one good thing that I’ve got.
I won’t let you down,
So please don’t give me up,
Because I would really, really, love to stick around.
Heaven knows I was just a young boy,
Didn’t know what I wanted to be.
I was every little hungry schoolgirl’s pride and joy,
And I guess it was enough for me.
To win the race? A prettier face!
Brand new clothes and a big fat place;
On your rock and roll TV.
But, today, the way I play the game is not the same;
No way.
Think I’m gonna get myself happy.
I think there’s something you should know.
I think it’s time I told you so.
There’s something deep inside of me.
There’s someone else I’ve got to be.
Take back your picture in a frame.
Take back your singing in the rain.
I just hope you understand.
Sometimes the clothes do not make the man.
All we have to do, now,
Is take these lies and make them true somehow.
All we have to see
Is that I don’t belong to you,
And you don’t belong to me.
Freedom;
You’ve gotta give for what you take.
Freedom;
You’ve gotta give for what you take.
Heaven knows we sure had some fun, boy.
What a kick, just a buddy and me.
We had every big shot, good-time, band on the run, boy.
We were living in a fantasy.
We won the race.
Got out of the place.
I went back home, got a brand new face
For the boys on MTV,
But today the way I play the game has got to change.
Oh, yeah.
Now I’m gonna get myself happy.
I think there’s something you should know.
I think it’s time I stopped the show.
There’s something deep inside of me.
There’s someone I forgot to be.
Take back your picture in a frame.
Don’t think that I’ll be back again.
I just hope you understand .
Sometimes the clothes do not make the man.
All we have to do, now,
Is take these lies and make them true somehow.
All we have to see
Is that I don’t belong to you,
And you don’t belong to me.
Freedom;
You’ve gotta give for what you take.
Freedom;
You’ve gotta give for what you take.
Well it looks like the road to heaven,
But it feels like the road to hell.
When I knew which side my bread was buttered
I took the knife as well.
Posing for another picture.
Everybody’s got to sell,
But when you shake your ass
They notice fast,
And some mistakes were built to last.
That’s what you get,
I say, that’s what you get.
That’s what you get for changing your mind,
And after all this time
I just hope you understand,
Sometimes the clothes
Do not make the man.
I’ll hold on to my freedom.
May not be what you want from me.
Just the way it’s got to be.
Lose the face now.
I’ve got to live

Related posts

Leave a Comment